2014. július 5., szombat

hm..nah' az van, hogy izgulok...
Holnap lószállítás...hazaköltözik a lovam
Éppen mostanában 1 éves, kései csikó.  Kanca, született 2013.07....-no  majd az  öregtől megkérdezem    
( kocsis volt már a TSZ-ben is) hogy pontosan mikor is született a csikó....Ő etéren mindent tud.
No és nevet kell adni...ez nehezebb...már gondolkodtam, de nem vagyok jó indián lónevekbe...
merthogy Ő egy appalosa...indián ló. 

A spanyol hódítók lovait a XVIII. század közepén az amerikai Nez Percé indiánok elhurcolták és faluikban tenyésztették tovább. Napjainkban az Appaloosa tenyésztését a cree indiánok végzik az Egyesült Államok és Kanada nyugati részén. Albertában a fajtának nagy hagyományai vannak.
JellemzéseMivel félvér és kiterjedten keresztezik a quarter lóval, ezért tulajdonságai vegyesek, tág határok között mozognak. A legjobb lovakat az arányos testfelépítés és a hibátlan lábszerkezet jellemzi. Marmagassága bottal mérve 147–157 cm között mozog, övmérete 180–195 cm, szárkörmérete 19,5 és 21,5 cm közt változik. Súlya 450–530 kg körül van. Tipikus ismertetőjele a szemein fehér ínhártya van, (fehér szín a szemben, mint az embereknél), rózsaszín bőrpigmentáció az orrlyukak és a lágyrészek körül valamint, függőlegesen csíkozott paták.
A legfontosabb tulajdonsága a színe: öt elismert szőrszínt tartanak nyilván a fajtánál.
  • Párductarka: ebben az esetben a túlnyomóan fehér szőrszínű ló egész testén sötét, ovális kisebb kiterjedésű színes foltok vannak. Fekete, pej vagy sárga színű párductarkák léteznek.
  • Hófedte tarka: az egész testet beborítják a foltok, főképpen a far körül (sabraktarka).
  • Deres: Sötét alapszín, nagyobb fehér foltok, vagy pettyes takaró.
  • Márványtarka:nagyobb színes foltok a jellemzőek, amelyek tűzötté válhatnak, az egész testen elszórva.
  • Agáttarka: fehér és színes szőrök keverednek a testen.

Hasznosítása : Könnyen kezelhető, masszív, strapabíró ló. Barátságos természete miatt nagyon jó hátasló. Tanulékony, jó munkakészségű, ezért hobbilóként éppúgy hasznosítják, mint sportlóként. A díjlovaglásban, távlovaglásban elterjedt, egyre népszerűbb a westernlovaglásban.a pöttyös az  apuka

noh..igaz már a 3., de az  első igazán saját,  és még sosem nevelhettem  fel  lovat...szóval ezért izgulok,  ha szépen bánok vele elkísér egészen  az  öregkoromig...vele szeretnék hosszabb lovastúrákra menni, sokattanulnitőleéstanítani...már'szeretem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése